301 redirect, doorschakelen na website verplaatsing

verhuisbericht Bezoekers en zoekmachines kun je direct doorsturen nadat je website of pagina verplaatst is. Je plaats hiervoor een soort verhuisbericht voor bezoekers. Dit doe je in het .htaccess. In dit bestand geef je een of meerdere opdrachtenregels in code. Die opdrachtenregels heten 301 redirect. Bezoekers komen dan terecht op de recente versie van je website. Hiermee kun je ook waarde bij de Google zoekmachine van een oud domein aan een nieuw domein overdragen. En draagt dus bij aan goede SEO bij verplaatsingen.

Een 301 redirect wordt vaak gebruikt wanneer binnen een website een nieuwere versie van een pagina gezet wordt onder een andere URL. Bezoekers worden altijd doorgestuurd naar de recentste versie van de pagina (forwarden). Opgebouwde rankingswaarde binnen zoekmachines wordt dan van de oude pagina naar de nieuwe pagina overgebracht.

Houd er rekening mee dat Sociale media likes voor een oud domein niet meeverhuizen naar een nieuw domein niet meeverhuizen. Een 301 redirect heeft daar geen invloed op.

Wat is een 301 redirect?

301 is de status die je meegeeft aan de pagina.

Met een 301 redirect wordt aan een zoekmachine of browser duidelijk gemaakt dat een pagina die opgehaald wordt permanent verplaatst is naar een ander adres. Met een 301 redirect wordt ook de rankingswaarde binnen een zoekmachine van oude pagina´s overgedragen naar de nieuwe pagina´s.

Het is met een 301 redirect mogelijk een verhuisbericht te geven voor :

 • Een hele website (van oud naar nieuw domein)
 • Een deel van een website
 • Eén pagina

Een zoekmachine ziet zonder 301 redirect de inhoud van de nieuwe site of pagina als een herhaling van oude informatie. Door een 301 redirect kan een bezoeker een oudere pagina of website niet meer bekijken. Je voorkomt hiermee een duplicate content probleem, of een 404-melding pagina niet gevonden.

Maak backup van bestaand .htaccess bestand

Het kan zijn dat je website al een .htaccess bestand heeft. Upload dit bestand in plaats van een nieuwe aan te maken. Zorg er ook voor dat je een backup bewaard. Een typefout in toegevoegde regels of een verkeerder opdracht kan veroorzaken dat je website helemaal plat gaat of volkomen onbereikbaar wordt. Dit kun je dan direct herstellen door de backup te uploaden.

Een 301 redirect maken voor de hele site

Maak een ASCII bestand aan met de naam .htaccess (vergeet niet de punt voor de naam). Dit kan in kladblok of ASCII-editor. Zorg er voor dat de bestandsnaam geen extensie als .txt krijgt. Geef met 1 regel aan dat de hele website verhuisd is :

redirect 301 / http://www.nieuwdomein.nl/

Redirect /directorynaam http://www.domeinnaam.nl/nieuwedirectorynaam

Sla het .htaccess bestand op en upload het naar de root van je site. De rootdirectory is de eerste directory waar je website staat.

Per directory een 301 redirect plaatsen

Volg de handleiding voor een pagina 301 redirect. Voor een directory ziet de syntax van de code regel er zo uit:

Redirect 301 /directory http://www.domeinnaam.nl/nieuwedirectory

Per pagina een 301 redirect plaatsen

Je kunt in coderegels aangeven waar pagina’s naartoe verhuisd zijn. Dit is handig als er binnen je site of extern directe links naar die pagina’s staan.  Maak een ASCII bestand aan met de naam .htaccess (vergeet niet de punt voor de naam). Dit kan in kladblok of ASCII-editor. Zorg er voor dat de bestandsnaam geen extensie als .txt krijgt.

redirect 301 /index.html http://www.nieuwdomein.nl/index.html

redirect 301 /nieuws.html http://www.nieuwdomein.nl/nieuws.html

redirect 301 /bericht.html http://www.nieuwdomein.nl/recentbericht.html

Sla het .htaccess bestand op en upload het naar de root van je site. De rootdirectory is de eerste directory waar je website staat.

Domein met www en zonder redirecten

Een domein is meestal met www. er voor en zonder www op te halen. Dus als http://www.nieuwdomein.nl en http://nieuwdomein.nl. Deze zijn verschillend, maar geven beide je website weer. Zorg voor redirects voor beide versies. Als je een domein met en zonder www. er voor wilt forwarden dan moeten ze beide doorgestuurd worden met een redirect opdrachtregel. Dus maak 301 redirects voor :

 • oudedomein.nl naar www.nieuwedomein.nl
 • www.oudedomein.nl naar www.nieuwedomein.nl

Theoretisch gezien is de versie met www er voor een subdomein. Net als alle andere lettercombinaties die je voor de punt zet in een URL. Het is dus niet hetzelfde als zonder www. er voor, ook al verwijzen ze naar hetzelfde

Plugin voor het doen van redirects

Voor diverse CMS-en zijn er tegenwoordig plugins te krijgen om het forwarden van 301 redirects meer gebruikersvriendelijk te regelen. Blijf ook hierbij nadenken over wat je doet. Het .htaccess bestand is een centrum wat grote invloed heeft op de aansturing van de website.

2 reacties

 1. Bas

  Ik ben gestopt met mijn site alleen ik wil nog wel 1 pagina houden met informatie voor de bezoekers. Ik heb nog wel rankings en dus bezoekers. Hoe stuur ik alle pagina’s door naar de homepage?
  Het is een webshop met allemaal verschillende product pagina’s met eigen rankings dus ik wil deze allemaal doorsturen naar de homepage. Maar hoe :)

  • Ellen

   Zorg in ieder geval voor een backup van je oude .htaccess bestand voor het geval er wat mis gaat. Wat snel gebeurt bij verkeerde syntax of typefout

   Ik ben geen super expert betreft redirects. Heb gemiddeld 1 x per jaar een gevalletje waarbij het nodig is. Dan moet ik mij weer op het onderwerp inlezen en testen. Ik doe het nu uit mijn hoofd. Voeg onderstaande regel toe.

   redirect 301 / http://www.webperspectief.nl/
   Plaats voor webperspectief.nl natuurlijk je eigen domeinnaam.

   Dit zou voldoende moeten zijn. Testen dus.

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>