Help, mijn AdSense inkomsten en klikken verdwijnen

Het kan zo zijn dat je  betaalde adSense klikken ziet in je rapportage. Kijk je op dezelfde dag een tijdje later, dan zijn deze klikken en inkomsten verdwenen. Wat is er aan de hand?

Google controleert klikken

Google keurt soms klikken af. Er hangt achter AdSense een systeem dat klikken controleert. Een eerste functie hiervan is een controle tegen frauduleuze klikken. Daarbij worden vermoedelijk ook klikken afgekeurd die “bedenkelijk zijn”. Misschien zijn het klikken die door een niet zo bekende bot zijn gedaan. Bekende bots worden direct vooraf uitgefilterd.  moeten zien. Google maakt exact niet bekend hoe deze controle werkt. Vermoedelijk omdat daarmee ook bekend gemaakt zou worden hoe je hun controle zou kunnen passeren.
Wel wordt er iets op het Google AdSense blog over verteld. Er wordt naar het IP adres gekeken. Naar het land waar de klik vandaan komt, en de regio of plaats. Komen veel klikken uit dezelfde plaats, dan kan gecontroleerd worden of dat logisch is. Klikken op je eigen site  bij bezoeken van diverse internet cafés in je eigen woonplaats is dan ook af te raden.  Ook veel kliks van één bepaalde internet provider is verdacht en kan verder onderzoek vergen. Meer  informatie is te vinden op het Helpcentrum voor advertentieverkeerskwaliteit.

Verdacht klikgedrag zou kunnen zijn:

  • Landen op een pagina, alleen op Advertenties klikken, en verder de site niet bekijken
  • Vanaf een computer wordt zelden tot nooit op AdSense advertenties geklikt, en ineens op een bepaalde site wel.
  • Wanneer er op een computer alleen op advertenties geklikt wordt, op websites waarvan de URL direct ingetypt wordt, en nooit op in zoekmachine gevonden websites
  • Wanneer klikken en bezoeken van jouw website nooit tot conversies bij adverteerders leiden heb je ook ene probleem.

Wat Google zelf zegt over ongeldige klikken

Ongeldige klikactiviteit bestaat uit klikken of vertoningen die de kosten van een adverteerder of de inkomsten van een uitgever kunstmatig kunnen verhogen. Een adverteerder hoeft niet voor ongeldige klikken te betalen. Dit zijn klikken worden gegenereerd door een uitgever die zelf op zijn advertenties klikt, een uitgever die anderen aanspoort op zijn advertenties te klikken, geautomatiseerde kliktools, robots of andere frauduleuze software.

Lees meer hierover op : Hoe Google ongeldige activiteit voorkomt

Wat moet je doen wanneer je verdwijnende klikken ziet

Iedereen die een AdSense account heeft komt dit verschijnsel tegen. Normaal gesproken hoef je je hier niet druk om te maken.

Wanneer het veel voorkomt wordt het misschien tijd om maatregelen te nemen. Bij veel frauduleuze klikken, kan het zijn dat Google je AdSense account afsluit.  Je krijgt niet meer uitbetaald. En het is soms onmogelijk om een dergelijke afsluiting terug te draaien.

Het kan zinvol zijn voor de betreffende website de vertoning van AdSense te stoppen en eerst onderzoek te doen.

Heb je een vijand of een niet faire concurrent?

Of misschien zijn de klikken afkomstig van een concurrent van de adverteerder of van jezelf.  Kwade opzet is hierbij natuurlijk een van de ergste dingen die kan gebeuren. Iemand zou er op uit kunnen zijn dat je Adsense account gecanceld door Google. Wanneer je achter het IP-adres van zo iemand komt, kun je  deze persoon de toegang tot je website ontzeggen.

Vraag daarom ook nooit je vrienden en bekenden om op je advertenties te klikken. Buiten het feit dat dit fraude is. Want je laat adverteerders betalen voor loze klikken. Je loopt een groot risico dat op het afsluiten van je AdSense account.

Eigen onderzoek

Vaak wordt geadviseerd om te kijken of  de CTR binnen normale normen is. Diverse adverteerders geven aan dat een CTR tussen de 1-11% normaal te noemen is. Hoewel ook de grens van 20% CTR aangegeven wordt. Zelf heb ik een kleine thema-website die al lang rondom de 22% CTR draait,  waar niets mis mee is. Ik denk dat het beter is om te kijken naar een niet verklaarbare verschuiving in de CTR. Is dat meestal rond de 8%, dan is een verschuiving naar 25% bij een redelijk goed bezochte site opmerkelijk.

Je kunt in je website statistieken kijken of je vreemde dingen ziet. Onderzoek waar je bezoekers vandaan komen. Kijk eventueel in website logfiles of je vreemde dingen ziet.

Wanneer je verdachte kliks zelf ziet kun je Google waarschuwen via een formulier.

Wanneer je met WordPress werkt kun je regels bepalen wanneer advertenties getoond worden. Daarbij is ook de mogelijkheid om beperkingen op IP adres op te geven.  Dit kan via Plugins. Bijvoorbeeld de Ad-injection plugin.  Speciaal hiervoor bedoeld is de:  AdS Click-Fraud Monitoring Plugin. Deze plugin blokkeert bezoekers die te vaak op advertenties klikken en bots. Je kunt je eigen en andere IP-adressen ook uitsluiten. Heb je een ander CMS dan kun je kijken of daar ook plugins of extensies zijn waar je dit kunt instellen.

Verder kun je bij je AdSense account bij opties instellen dat je advertenties alleen op geautoriseerde sites mogen staan. Dit voorkomt in ieder geval dat iemand met opzet of per ongeluk onder je accountnummer advertenties op zijn of haar site zet. Want daarvoor krijg je dan onbedoeld ook de verantwoordelijkheid, wat Google betreft.

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>