De cirkel (Filmeditie) – Dave Eggers – Wat gebeurt er met mensen als alles transparant is

Wat gebeurt er met mensen en de wereld als alles transparant is?

Boek : De cirkel (Filmeditie)
Schrijver : Dave Eggers

Dit boek gaat over de mogelijkheden van allerlei technologieën en de keerzijde daarvan. Het is spannend, zet je aan het denken en laat je verbijsterd achter in de hoop dat het nooit zo ver komt.

Dit boek is verfilmd door regisseur James Ponsoldt, met in de hoofdrollen Emma Watson en Tom Hanks.

Boek : De cirkel bestellen bij Bol.com

De Cirkel is een enorm softwarebedrijf

De Cirkel is een enorm groot softwarebedrijf waar de jonge Mae in dienst treedt. Al snel merkt ze dat dat meer is dan een kille organisatie: de werknemers worden niet gezien als robots of nummers maar als individuen. Iedereen maakt deel uit van een grote warme gemeenschap en er wordt heel veel prijs gesteld op deelname aan groepsactiviteiten. Mae heeft niet door wat de lezer wel spoedig begrijpt: de enorme sociale druk, het gebrek aan privacy en het blinde positivisme verhullen een organisatie die met haar geavanceerde mediatechnologie de maatschappij wil gaan beheersen – misschien met de beste bedoelingen, maar toch…

Het boek is een briljante visionaire roman, een soort update van Orwells ’1984′, die zijn kracht niet alleen aan de boodschap ontleent, maar ook aan Eggers’ inventiviteit bij de futuristische, maar niet onmogelijke technologische snufjes, als een draadloze camera zo klein als een lolly en een in een mens geïmplanteerde ‘tracking’-chip.

Alles wat gebeurt moet openbaar zijn

Mae Holland kan haar geluk niet op als ze wordt aangenomen bij de Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. De persoonlijke e-mails van de gebruikers, hun sociale media, betalingsverkeer en aankopen zijn met elkaar verbonden door een universeel besturingsprogramma. Het resultaat: iedereen heeft slechts één online identiteit. Een nieuw tijdperk van openheid en gemeenschapszin is aangebroken.

Privacy is diefstal

Mae laat zich meeslepen door de energie van het bedrijf, de groepsactiviteiten en de feestjes, de oneindige mogelijkheden – zelfs als ze het leven buiten de campus langzaam uit het oog verliest, een ontmoeting met een collega haar in verwarring brengt, en haar bijdrage aan de Cirkel steeds meer openbaar wordt.

Geheimen zijn leugens

De Cirkel is een intelligente, geestige en spannende roman die vragen oproept over ons geheugen, onze geschiedenis, privacy, democratie en de grenzen aan onze kennis van de wereld.

Boek : De cirkel bestellen bij Bol.com

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>