Website of domein verhuizen voorkom kostbare SEO fouten

website verhuizen redirects Google geeft waardering aan website pagina´s. Daarbij speelt ook de factor tijd een rol. Oudere websites worden als betrouwbaarder ervaren. En krijgen pluspunten in de zoekmachine, en is zo een SEO factor. Houd daarbij rekening met het verhuizen naar een nieuwe website. Je kunt opgebouwde Google waardering meeverhuizen wanneer je een technisch verhuisbericht geeft. Een 301 redirect is zo´n verhuisbericht.

Website fysiek verhuizen: verhuizing domein

Een voorbeeld: je stapt over van een in HTML gebouwde website naar een CMS. Fysiek staat je nieuwe site op een andere plek. Sommige CMS-en hebben de mogelijkheid om de extensie..php om te zetten naar een .html extensie. Je kunt dan de pagina´s in de nieuwe website dezelfde naam geven. Een pagina op de oude website wordt gevonden onder  mijndomein.nl/diensten.html. Dan is het verstandig een pagina met dezelfde inhoud ook zo te noemen.

Voordeel : Links op externe website blijven naar de juiste pagina verwijzen. De Google zoekmachine verwijzing blijft goed staan. Google blijft de in het verleden opgebouwde waardering voor de pagina houden.

Nadeel, je blijft met je website naamgeving structureel gebonden aan je oude website. (sommige mensen prefereren trouwens om .php pagina´s als .html weer te geven)

Andere oplossing 301 redirects

Dit is de meest gebruikte methode bij een verhuizing. Je zet op de pagina´s van de oude website een 301 redirect. 301 redirects zijn een verhuisbericht voor een hele website of voor pagina´s op een website. Dit zorgt er voor dat oude links goed werken. Zowel in bookmarks in de browser van de bezoeker als linkjes naar pagina´s op de oude website. Wanneer een bezoeker naar de oude link gaat wordt hij direct doorgestuurd naar de nieuwe link. Ook zorgt dit er voor dat waarde in zoekmachines van een oude website pagina´s wordt overgedragen naar nieuwe pagina´s. Je hoeft dan die waarde niet opnieuw op te bouwen.

Voorbeeld : Je vertelt dus met een redirect dat de inhoud van mijnwebsite.nl/Diensten.htm   nu gevonden wordt op mijnwebsite.nl/Diensten.php

301 Redirects bij een nieuwe domeinnaam

Je kunt redirects ook gebruiken wanneer je een andere domeinnaam hebt, maar je website blijft hetzelfde. Je kunt dan een 301 redirect op het hele domein zetten. Wanneer op het nieuwe domein de pagina´s een andere naam hebben, moet je de redirect per pagina aangeven.

Dergelijke 301 redirects kun je plaatsen in de .htaccess. Maak altijd een back-up van dit bestand! Dit is namelijk het belangrijkste bestand dat toegang en sturing bepaalt bij een website. Eén typefout en de hele website ligt volkomen plat.

Een meer technische beschrijving van het werken met 301 redirects staat in artikel 301 redirect doorschakelen na website verplaatsing

Sociale media likes, verhuizen niet met 301 redirect!

Er kan zich een ander probleem voordoen. Dit doet zich voor bij likes  naar je website op sociale media. Bijvoorbeeld wanneer je veel facebook en twitter likes en links hebt naar je oude website domein. (Dit is dus wat anders dan likes op een bedrijvenpagina op de sociale media zelf, zoals een facebook fanpage). De likes op sociale media zijn voor het oude domein. En de aantallen likes die je daar had verhuizen niet mee naar je nieuwe domein.

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>