Hoe Google Analytics en AdSense koppelen

Google AdSense Analytics koppelingHiervoor heb je beheerdersrechten nodig in zowel het Analytics en AdSense account. Je kunt je AdSense account koppelen aan één Google Analytics Account.  Je kunt hiermee wel meer websites koppelen. Het is belangrijk om te weten dat niet alle AdSense opbrengsten geregistreerd worden in Google Analytics,

Bij het koppelen kom je de termen Primaire en Secundaire Analytics domeinen tegen. Wanneer je één website hebt op één domein, dan is dat standaard het Primaire gekoppelde Analytics domein.

Verschillen Rapportages AdSense en Analytics

Google Analytics registreert alleen gegevens voor advertentieblokken van Google AdSense voor inhoud. En niet voor blokken met links, zoekvakken, mobiele advertenties en andere AdSense-producten. Daardoor kunnen de inkomsten die je in Analytics zie lager zijn dan die in AdSense rapportages ziet.

Primaire en Secundaire Analytics domeinen

Wanneer je verschillende websites wilt koppelen met Analytics dan kan dat alleen :

Wanneer deze websites onder één Google Analytics Account geregistreerd zijn. Dat kan alleen door ze onder te brengen in verschillende Properties in het Google Analytics account.

Elke property krijgt een sub UA-nummer. Dat is een uniek nummer dat bij de property hoort. Voor drie verschillende websites zouden die nummers er zo uit kunnen zien:

UA-12345678-1
UA-12345678-2
UA-12345678-3

Eén van de drie websites wordt de primaire AdSense koppeling. Nadat de koppeling in stand is gebracht moet alles werken.

De tweede en derde websites worden secundaire domeinen. Voor secundaire domein moet je een extra codefragment toevoegen, de AdSense-Analytics-code (ASAC). Dit codefragment is op te halen in Google Analytics. Dit moet geplaatst worden op elke pagina waar een advertentie staat. Belangrijk is dat de code ergens boven de advertentie staat. Het handigste is dit direct na de <body> tag in de HTML-code van de pagina te plaatsen.

Google Analytics beheer AdSense

Koppeling met Analytics uitvoeren

  • Vanuit het Google AdSense account :
  • Klik op het tandwielpictogram
  • Kies Instellingen
  • Selecteer Toegang en verificatie in de zijbalk
  • klik op Integratie met Google Analytics.
  • klikt op Koppelen naast het Analytics-account dat u aan uw AdSense-account wilt koppelen. In een nieuw venster wordt je Analytics-account getoond.
  • Klik in Analytics op Accounts koppelen.
  • Geeft je primaire Analytics-domein en Analytics-dataweergaven op
  • Klik op Doorgaan.
  • De primaire en secundaire Analytics-domeinen zie je op het AdSense-tabblad wanneer AdSense en Analitcs gekoppeld zijn.

Google AdSense beheer Analytics koppeling

AdSense Rapportages en Extra AdSense tab

Wanneer AdSense gekoppeld zijn krijg je extra raportages onder menu Gedrag,  Maar dat niet alleen. Bij de meeste rapporten onder Doelgroep en onder Acquisitie is een extra tab AdSense toegevoegd met bijbehorende rapportage. Hieronder een voorbeeld van het AdSense rapport onder Zoekwoorden.

Google Adwords tab op rapportages

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>