Google Analytics Individual Qualification (IQ) Test

Deze test is een examen in kennis en vaardigheden in gebruik en het inrichten van Google Analytics.  Met Google Analytics is heel erg veel mogelijk qua testen en het verkrijgen van gegevens over het functioneren van een website. Google Analytics kan omgebouwd en aangepast worden aan de doelstellingen van de website waarop het geïnstalleerd is. Om de kennis te krijgen hoe Google Analitycs op zinvolle wijze aan te passen is en hoe een goede gegevensanalyse toe te passen zijn er diverse opleidingen. Om aan te tonen dat je een goede basiskennis  hebt kun je een certificeringsexamen bij Google afleggen.

Voor de niet kenners : het uiteindelijke doel van dergelijke analyses is het krijgen en houden van een prettig te gebruiken website voor bezoekers. Die goed gevonden wordt op Internet en optimaal gebruik kan maken van online marketing.

Lees in dit artikel hoeveel mensen wereldwijd deze GAIQ certificering hebben en hoe de verdeling qua aantal personen per land is.

Is de test moeilijk?

Soms hoor ik mensen zeggen dat deze test simpel is. Nu heb ik de indruk dat er een groep mensen is die er blijkbaar niet voor uit wil komen dat het verwerven van kennis hen tijd kost. En al snel een dergelijke opmerking plaatst. Mijn ervaring is dat het een haalbare test is. Maar zonder een goede voorbereiding gaat dit niet lukken. Vooral niet wanneer je geen of nauwelijks ervaring hebt met Google Analytics. Een score van boven de 80% haal je gewoon niet zomaar. Het klopt dat er een aantal rechttoe rechtaan basiskennis vragen gesteld worden in de test. Maar er zijn ook vragen die makkelijk lijken, maar waarbij je echt een heel stuk verder moet kijken dan je neus lang is.

Wat is de GAIQ Test

De Google Analytics Individual Qualification test bestaat uit 70 multiple choice vragen. Dit examen is volledig in de Engelse taal. Je hebt 90 minuten de tijd om alle vragen te beantwoorden. De structuur van de opgaven kan verschillend zijn. Er zijn Waar / Niet waar vragen, vragen waarbij je kunt kiezen uit 2, 3, 4 of 5 alternatieven. Ook zijn er vragen waarbij je alle juiste alternatieven moet aangeven. Deze laatste zijn meestal het moeilijkst. Je slaagt voor het examen wanneer je 80% of meer juiste antwoorden gegeven hebt. Dat houdt in dat je 56 van de 70 vragen goed moet hebben beantwoord.

Omdat het examen in de Engelse taal afgenomen wordt is het handig om in je instellingen van je eigen Google Analytics ook op de Engelse taal te zetten. Ook tijdens het studeren voor dit examen.

Dit is de enige test van Google waarbij het toegestaan is om te stoppen en later weer verder te gaan. Wanneer je niet slaagt, kun je na 14 dagen opnieuw een examen aanvragen.

De test doen

Gedurende het afleggen van de test mag je tijdelijk stoppen. Je moet de test binnen 5 dagen gemaakt hebben. Wanneer je tijdelijk stopt, dan verlaat je de omgeving waarin je de test moet afleggen. Je al beantwoorde vragen blijven bewaard totdat je je weer aanmeldt. Het is dus een open boek examen, alleen kun je niet de vragen zien zonder het examen opnieuw te starten.

Je kunt later altijd antwoorden veranderen. Ook van vragen die je al beantwoord hebt. Je kunt vragen markeren waar je later nog naar wilt kijken. Met een “Review”-knop kun je een lijstje met door jou gemarkeerde en nog niet beantwoorde opgaven ophalen. Door met de rechter muis op vragen te klikken kun je foutieve antwoorden doorstrepen. Door zo alternatieven te elimineren kun je het jezelf makkelijker maken.

Examen strategie Google Anlaytics-test

 • Beantwoord eerst de vragen die je weet, en ga niet lang nadenken bij moeilijkere vragen.
 • Wanneer je het antwoord niet zeker weet, geef dan wel een antwoord. Markeer de vraag om later opnieuw te bekijken. (zo heb je bij te weinig tijd in ieder geval een antwoord op elke vraag)
 • Je heel weinige tijd om dingen na te zoeken. Alleen een kleine spiekbrief waar snel wat feiten op terug te zoeken zijn, kan zinvol zijn.
 • Antwoorden op moeilijke vragen kun je beter doen nadat je pauzeert gedurende het examen.

Wil je de Google Analytics Individual Qualification certificering ook halen?

Ter voorbereiding van het examen kun je gebruik maken van onderstaande bronnen.

Informatie over het GAIQ examen kun je vinden op : Google Analytics Education

Het meest populaire en gebruikte boek om je voor te bereiden op de GAIQ-test  is Advanced Web Metrics With Google Analytics (Thirt edition)  van Brian Clifton. Meer informatie over dit boek en andere boeken is te lezen in artikel  google analytics boeken.

Studeren voor dit examen kun je doen via de Analytics Academy.

Per 23 januari 2014 is de naam Google University veranderd in Digital Analytics Fundamentals op de Analytics Academy. De belangrijkste wijziging is dat nu ook aandacht besteed wordt aan het plannen vooraf. Dit betreft zowel een functioneel en technisch plan. Dat afgestemd is op de bedrijfsdoelen Opvallend is dat voor leerstof van het planningsdeel verwezen wordt naar artikelen van analytics expert Avinash Kaushik

Verder zijn er erg veel artikelen over google analytics internet. Voldoende om na te kijken.
Het GAIQ examen kun je aanvragen bij het Google Testcentrum

Google analytics test oefenen met voorbeeld vragen

Een prettige manier van leren kan met behulp van oefenvragen.  Wil je weten of je op het juiste niveau zit en met testvragen oefenen, ga dan naar het Googleanalytics test learning project . Je kunt hier aangeven met hoeveel vragen je wilt oefenen.  Ook kun je eventueel een selectie van vragen per onderwerp kiezen voor een oefentest. Nadat je een test afgerond hebt, krijg je per vraag het antwoord te zien met de bijbehorende uitleg. Deelname is gratis.  Je kunt zelfs vragen oefenen zonder een account aan te maken.  Een gratis account heeft als voordeel dat al beantwoordde vragen onthouden worden, zodat je bij een volgende ronde niet dezelfde vragen krijgt.

Bij het studiemateriaal bij Google zijn er nu vanaf jan. 2014 ook oefenvragen toegevoegd.

Voorbereiding onderwerpen waar het examen over gaat

De onderwerpen waarover de vragen in de GAIQ test gaan zijn :

Accounts en profielen,  Google Analytics tracking code,  Google AdWords en zoekmachine marketing,  Advanced segments,  In-Page Analytics, Intelligence events  en  Custom alerts, Real time analytics,  Cookies en sessies,  Internal site search,  Custom reports,  Profiel  filters en profiel instellingen,  Dimensies en metrics,  Reguliere expressies,  Domeinen en subdomeinen,  Zoekmachine optimalisatie,  Events en Virtual pageviews,  Table views en Table Filters,  Annotations,  Doelen en trechters,  Verkeersbronnen en advertentie campagnes, Bezoekers, bezoeken en paginaweergaven

6 reacties

 1. lrdev

  Tijdens het zoeken naar een training voor deze test kwam ik uiteraard ook bij Google University, maar ik krijg steeds meldingen dat het niet beschikbaar is in mijn taal. Op zich geen probleem want ik wil het ook wel in het engels doen, maar op een of andere manier geraak ik daar niet. Heb je tips hoe ik alnog gewoon de training van google kan doen?

 2. Ellen

  Hallo lrdev,
  Ik zelf heb de cursus ook alleen in het Engels kunnen leren. Dat is ook aan te raden omdat het examen alleen in de Engelse taal afgenomen wordt. Zet de taal van Google Analytics zelf ook op Engels. Wanneer je dat niet gewend bent is dat even een tijdje een hele overgang. Maar het went. Vooral wanneer je de cursus ook in het Engels doet.
  Wanneer de overgang te groot is, open dan zowel de Nederlandse (of andere taal) als de Engelse Google help en support teksten naast. En beide te lezen over een onderwerp dat je leert.

 3. Ellen

  Ik snap denk ik meer wat je bedoelt, met dat niet beschikbaar. Dat is niet alleen in jouw taal zo te zien. Maar is overal niet meer beschikbaar. Ze maken er op dit moment bij Google een puinhoop van. Een 404- vanuit hun hoofdmenu naar de pagina met lessen. En foutmeldingen bij inloggen op starttest. En in de head van hun pagina staat het volgende :
  The Google Analytics Individual Qualification (IQ) test will be updated on or about January 15.
  Nogal onhandig om dit alleen in de head-tekst van je pagina te zetten.
  Ik denk dat ze in die update zitten. Gaat wel vaker niet helemaal vlekkeloos dat soort zaken. Denk dat je even geduld moet hebben.

 4. Ellen

  Per 23 januari 2014 is de wijziging zo te zien doorgevoerd. De lessen voor de IQ test zijn nu te vinden op de Analytics Academy pagina.

 5. lrdev

  Dank je Ellen voor je toelichtingen, het ging me inderdaad om dat ik uberhaupt niet bij de course kon komen. Je advies om Analytics in het engels te zetten heb ik ter harte genomen.

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>