Analytics tracking ID UA nummer in macro – Google Tag manager

Google Analytics onder tag manager installerenVoordat je begint met het maken van de Google Analitics tag in Google Tag Manager kun je iets slims doen. Dat is een macro aanmaken in Tag Manager. En daar de tracking ID (UA-nummer) van Google Analytics in zetten.

Dat is handig. Want je hebt meestal snel behoefte aan meer Google Analytics Tags. Want Tag manager heeft handige opties om bijvoorbeeld automatisch klikken op links te registreren in Google Analytics. Of de klikken op knoppen. Of andere zogenaamde events.  Voor al die mogelijkheden maak je een nieuwe Analytics tag aan in Tag Manager. En daarvoor moet je telkens opnieuw het UA-nummer invullen. Dan is het handiger dat dit UA-nummer in een macro staan.

Google Analytics UA tracking ID in een macro

Eén van de dingen die je doen met macros´s in Google Tag manager is een waarde bewaren. En die waarde kun je later ophalen wanneer je Regels en Tags maakt. Dit is handig wanneer je dezelfde waarde vaker moet gebruiken.

Voor het functioneren van Google Analytics is het dus niet nodig een macro aan te maken. De werking verandert ook niet of je een macro gebruikt of direct het UA-nummer invult.

google tagmanager menu tag-regel-macro

Kies vanuit Container concept (Container Draft) voor nieuw, macro

macro met Google Analytics tracking ID-ua nummer

De macronaam mag je zelf verzinnen. Maar geef een naam waarmee je later snapt wat dit is. Kies voor Type macro Constante tekenreeks. De waarde wordt de Google Analytics tracking ID. Dit UA-nummer is te vinden in Google Analytics onder Beheer (Admin) en de Property.

Google Analytics tag met macro UA-nummer

Een Analytics tag met het wordt de macro met UA-nummer bij Tracing-Id ingevoerd. Uiteindelijk ziet dat er zo uit:

google tagmanager Universal Analytics tag aanmaken-1

Verwijs bij Taracking-ID het naar de macro die je eerder gemaakt hebt. De macro kun je opvragen met de knop rechts in het vak.

macro met Google Analytics tracking ID-ua nummer opvragen

Maar je kunt nog veel meer met macro´s in combinatie met het Analytics UA nummer. Zo kun je met een macro instellen dat de testgegevens vanuit Google Tag Manager niet in je productiedata terecht komt. En je kunt flexibel met een ontwikkel en productie omgeving omgaan. Lees meer hierover in het artikel macro lookup table gebruiken

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>