Google Disavow Link Tool – wel te volgen en toch ook waanzinnig

Afgewezen links - Disavow Link ToolOm met je websites optimaal in de gratie te komen, en geen van Google regels te overtreden moet je tegenwoordig een meerjarige opleiding volgen. In ieder geval wanneer je blanco begint en de meeste factoren en mogelijkheden die van belang zijn wilt kennen. Door de jaren heen komen er telkens meer en andere optimalisatie regels en tools die je moet kunnen hanteren bij.

Als je de geschiedenis, doelstellingen en verloop bekijkt is het allemaal logisch en hebben al die ontwikkelingen een oorzaak. Kom je als leek net kijken, en hoor je het allemaal aan dan denk je vermoedelijk dat ze bij Google helemaal gek geworden zijn. Zelf heb ik dat gevoel nog regelmatig wanneer ik van een afstandje er naar kijk. Zo ook nu weer.

We hebben het over een recentelijk toegevoegde tool van Google de Disavow Link Tool. Dit eerst maar eens door het vertaalprogramma halen want ik begrijp het niet: Verloochenen Link gereedschap.

Verloochenen Link gereedschap klinkt nog steeds als een raadsel. Waar gaat dit over?

Je kunt hem gebruiken :

Wanneer je website slachtoffer is van linkspam

Wat houdt dit in? De positie van je website in de zoekresultaten van Google is deels gebaseerd op een analyse van sites die een link naar je site bevatten. Het aantal links en de kwaliteit van die links zijn daarop van invloed.

De Disavow Link Tool kan je helpen wanneer je website slachtoffer is van linkspam. Linkspam wordt door Google beschreven als niet natuurlijke links naar je website. Wat zijn dan natuurlijke links? Dat zijn links die door een persoon worden gemaakt op zijn of haar website omdat degene je site interessant of belangrijk vindt.

Onnatuurlijke links kunnen automatisch door programmatuur geplaatste links kunnen zijn. Ook vallen betaalde links, links uit linkruilprogramma´s er onder. Het betreft links die zijn bedoeld om de positie van een site in de zoekresultaten van Google te manipuleren, Je overtreedt dan de Google richtlijnen voor webmasters.

Wanneer je website is aangemeld in Google webmaster hulpprogramma´s (webmaster tools) kun je berichten direct van Google ontvangen, Bij linkspam kan er in zo´n bericht staan dat er niet natuurlijke linkverwijzingen naar je website gevonden zijn. En dat je er van verdacht wordt dat je gekochte links naar je website hebt laten plaatsen. Of dat je meedoet met verdachte linkruilprogramma´s. En er wordt vermeld dat je er voor moet zorgen dat je die verdachte links verwijderd.

Een dergelijke verdenking kan veroorzaken dat je website verwijderd wordt uit de Google zoekmachine. Of minimaal dat je heel erg zakt in de zoekresultaten, zodat het er op neer komt dat je in de praktijk niet gevonden wordt. Dit wordt wel negatieve SEO genoemd.

Disavow Link Tool = Afgewezen links

Het verwijderen van verdachte links naar je website kan nogal lastig worden wanneer je zelf helemaal niets met die linkplaatsing van doen hebt. Je kunt proberen webmasters te benaderen van dergelijke links geplaatst hebben. En een verzoek mailen die links te verwijderen. Maar soms zijn spamwebsites niet eens per mail te bereiken.

Het kan zijn dat je alles in het werk gesteld hebt om de verdachte links te (laten) verwijderen, maar dat dit niet (volledig) lukt. Pas dan mag je van Google gebruik maken van de Disavow Link Tool. Deze wordt in Nederland trouwens Afgewezen linksgenoemd en is te vinden onder :

https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links-main

Je geeft daarin aan welke links Google moet negeren.

afgewezen links - webmaster tools

Het rare in dit verhaal is wel dat je zelf mag gaan verzinnen wat Google mogelijk als spam links ervaart. Google geeft je 1 tot 3 voorbeelden van het soort links die verdacht zijn, maar verder mag je het zelf uitzoeken. Heb je dus zelf niets vreemds gedaan, dan kun je met een raadsel te maken krijgen.

Ik begrijp niet waarom bij het Google probleem niet simpel oplost door niet betrouwbare links gewoon niet mee te laten tellen in de ranking. Dan doe je in misschien wel een website wat te kort. Maar kun je nooit vermoedelijk nooit een bedrijf er volledig mee kapot maken. Nu moet blijkbaar elke website bezitter dergelijke “ingewikkelde kennis” hebben. . (Er zijn voldoende bezitters van websites die nog nooit van webmaster tools gehoord hebben). En verder kan de concurrent proberen je op afstand te zetten je website met onbetrouwbare links te koppelen.

Moet je nu direct bang worden voor linkruil?

De meningen verschillen daarover. Ik kom regelmatig webmasters tegen die nu werken met de meest ingewikkelde linkschema´s voor linkruil. Mijn ervaring is dat het zo´n vaart niet loopt. Dat is ook de teneur van wat Matt Cutts zegt. Dat lijkt wel logisch. Anders zou hypothetisch gezien een website die net start nooit een link kunnen krijgen. Want je bent niet bekend wanneer je start. Dus kan niemand je linken. En omdat je geen link hebt kan Google je niet vinden. Je wordt pas bij Google bekend wanneer je een paar linkjes hebt. Dus je moet ergens beginnen. Ik heb dit spamlink probleem zelf nooit bij de hand gehad, maar ik ga er van uit dat dit pas een echt probleem wordt wanneer het om grote getallen gaat. Of wanneer je meerdere links hebt op websites waarvan bij Google bekend wordt dat zij voor linken naar websites betaling ontvangen.

Verder kan dit vervelend worden voor grote linkdirectories. Waarvan er best veel zijn die nooit een betaling gevraagd hebben voor het plaatsen van een link. In een paniekreactie kunnen meerdere webmasters onterecht een webdirectory als verdacht aanmelden via de tool. Wat gaat Google met dergelijke meldingen doen? Heeft dat als gevolg dat betreffende webdirectory als spamsite te boek wordt gesteld door Google?

Daarnaast vind ik dat een goede webgids, bijvoorbeeld een goede bedrijvengids best een bedrag mag vragen voor het plaatsen van bedrijfsgegevens met een link. Dat is per slot van rekening hun core business. Zou een link in de telefoongids ook onder spam vallen? De regels ten aanzien van betaalde links geven voldoende stof tot nadenken.

Ik vind het prima een paar linkjes te ruilen. Maar dan wel graag met pagina´s of websites die wel iets bij te dragen hebben over de onderwerpen van mijn website.

Ik ben wel benieuwd hoe anderen hier over denken. En vooral naar de ervaringen van mensen die met dit probleem te maken hebben gehad.

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>