Google Tag Manager tags testen met voorbeeld en foutopsporing

Google Tag Manager veilig werken-testenHet testen met voorbeeld is een erg mooie functie. Het maakt het plaatsen van Tags veilig. Doordat je eerst het effect in een testomgeving kunt bekijken. Hoe werkt dat?

Wanneer je in Google Tag Manager een nieuwe tag aanmaakt wordt deze niet direct actief. Ook wijzigingen in tags, regels en macro’s worden niet direct op de website doorgevoerd. Deze wordt pas actief wanneer je op de knop publiceren klikt.

Een tag toevoegen aan je website is in feite nieuwe code toevoegen. Feitelijk hetzelfde wat programmeurs doen. Er is altijd een kans dat nieuwe code conflicten krijgt met de al bestaande code. Ook wil je natuurlijk graag weten of je nieuwe tag geplaatst wordt en juist werkt.

Veilig nieuwe tags aan de website toevoegen.

Google Tag Manager heeft mogelijkheden om veilig nieuwe tags of wijzigingen op de website actief te maken. De werkwijze binnen Google Tag Manager is als volgt :

 • Nieuwe versie maken van de configuratie van alle tags die geactiveerd worden
 • Controleren en testen in een veilige voorbeeldomgeving
 • Publiceren op de website.

Workflow Google Tag manager

Nieuwe versie

Containerconcept > Overzicht klik op knop Versie maken.

Een versie is een momentopname van een container. Versies worden bewaard. Het opslaan van een versie staat los van het publiceren ervan. Je kunt dus wanneer het handig lijkt een versie opslaan, zonder direct te publiceren. Je kunt ze een eigen naam geven, en ook verwijderen wanneer ze niet meer van belang zijn.

Als iemand per ongeluk een containerversie publiceert voordat deze klaar, kunt je snel een andere versie zonder fouten publiceren waarvan je weet dat deze werkt.

Google Tag Manager Versie maken

Met voorbeeld weergeven wijzigingen testen

Je kunt van elke versie van een container een voorbeeld weergeven. Meestal doe je dit nadat je wijzigingen hebt aangebracht. En voordat je deze wijzigingen publiceert op de website.

Wat gebeurt er wanneer je een voorbeeld bekijkt? Je bekijkt je website met alle wijzigingen in de tags. Terwijl deze nog niet op de website zijn doorgevoerd. Je bekijkt dus een alternatieve versie van je website. Hiervoor maakt Google Tag Manager speciale cookies aan. Zolang deze cookies op je computer staan blijft deze voorbeeld modus actief.

Containerconcept > Overzicht klik op knop Voorbeeld

Je kunt nu kiezen voor :

02- Google Tag Manager keuzes bij voorbeeld

 • Voorbeeld
  De versie van je website met de gewijzigde en/of nieuwe tags zijn actief.
 • Fouten opsporen
  De versie van je website met de gewijzigde en/of nieuwe tags zijn actief.
  Helemaal onderin zit een extra venster waarin per tag staat aangegeven of deze actief is of niet actief.
 • Delen
  Hiermee maak je een link. Die kun je naar iemand sturen of zelf gebruiken. Dit is handig wanneer er iemand anders de wijzigingen moet testen. Of een ander moet de wijzigingen accorderen.

Kies voor Fouten opsporen wanneer je zelf test, en als doel hebt daarna te publiceren.

02- Google Tag Manager voorbeeld modus bevestigen

Klik op de link die je in de veilige voorbeeld modus wilt bekijken.

Voorbeeld modus met controle venster

Onderin de webpagina is een consolevenster. Hierin kun je zien welke tag op die pagina die je bekijkt geactiveerd is of niet geactiveerd. Dit consolevenster wordt alleen op je eigen computer weergegeven en is niet zichtbaar voor de bezoekers van je site.

03- Google Tag Manager voorbeeld console venster

Niet alle tag staan overal actief

Houd er rekening mee dat niet alle tags op alle pagina´s actief hoeven te staan. Een AdWords conversie tag staat meestal alleen actief op de Bedank pagina die getoond wordt na een aankoop of andere conversie. Dit wordt bepaald door de regels die aan een tag gekoppeld zijn in Google Tag manager. Wil je weten of een tag werkt, surf dan na een pagina(s) waar deze tag volgens de regels in Tag Manager geactiveerd moet zijn.

Voorbeeld modus stoppen

Wanneer je klaar bent met het controleren van de werking van nieuwe tags kan de Voorbeeld modus gestopt worden. Klik in Google Tag Manager op de knop Voorbeeld modus sluiten.

Publiceren

Google Tag Manager Publiceren

Wanneer alle tags naar wens werken, klik dan op knop Publiceren. De geteste versie wordt daarmee actief op de website.

Terugvallen op een oudere versie

Terugvallen op een oudere versie is erg simpel en kan binnen enkele seconden.

Ga naar Versies > Overzicht.
Selecteer een versie in de tabel.
Klik op Publiceren.

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>