Macro Lookup Table gebruiken in Google Tag Manager

Google Analytics lookup table De Lookup Table macro kun je gebruiken wanneer je in een rij met verschillende waardes de daarbij behorende een uitkomst wilt zoeken. Je vergelijkt de waarde die een andere macro uit de (gegevenslaag van de) website heeft gelezen. En de bijbehorende waarde geeft deze macro door.

De Lookup table kan goed ingezet worden wanneer je met verschillende versies van een website werkt. Hieronder twee voorbeelden voor Google Analytics.

Webiste versies in ontwikkeling, test en live omgeving

In dit voorbeeld heeft een bedrijf drie versies van een website. Eén voor de  programmeer afdeling die ontwikkelt en wijzigt. De testafdeling test alles voordat de nieuwe versie live gezet wordt. En de website die live op internet staat.

Om door testen en ontwikkelen geen verontreinigde Google Analytics gegevens te krijgen zijn voor de drie omgevingen aparte properties in Analytics gemaakt, die elk een uniek UA nummer hebben. In de normale situatie betekent dit dat het UA-nummer gewijzigd moet worden voordat de ontwikkelversie naar de testomgeving wordt gekopieerd. En ook wanneer de website van de testomgeving naar de live omgeving wordt gekopieerd.

Wanneer je met Google Tag Manager werkt zou je voor elke versie van de website een eigen container kunnen maken. Voorwaarde is dan dat die containers exact hetzelfde ingericht zijn. Dit is extra werk. Maar ook vaak is het moeilijk om die containers exact gelijk te houden.

Handiger is het wanneer je in alle versies met één container werkt. En zorgt dat de tags de verschillende versies van de website kan herkennen. Dit maakt het testen van tags en de website wijzigingen ook het meest betrouwbaar.

Lookup Table hostname en Google Analytics UA nummer

De Lookup Table is een tabel met twee kolommen. De eerste kolom is de waarde waarop gezocht wordt. De tweede kolom geeft de waarde die bij de waarde in de eerste kolom hoort. De gevonden waarde in de tweede kolom wordt teruggegeven.

Google Tag Manager lookup table UA nummer
Bovenstaande macro kan gebruikt worden om dezelfde Google Analytics tag in verschillende versies van de website te gebruikten. Er wordt in kolom 1 gekeken welke hostname de site heeft, en het daarbij behorende UA nummer wordt terug gegeven. Deze macro kun je in een Google Analtycs tag bij Tracking ID gebruiken.

02 Google Tag Manager Analytics tag met lookup table

Geen testdata in Live Account op live website

Soms wil je ook wel iets controleren op de live website vanuit Google Tag manager. En gebruik je de debug modus met Voorbeeld. Ook in deze situatie kun je de Gegevensdata beschermen tegen vervuiling met testdata. Maak hiervoor eerste een debug modus macro aan.

Google Tag Manager macro debut-modus

Maak daarna een Lookup Table macro aan die de debug macro gebruikt.

Google Tag Manager macro lookup debut-modus

Wanneer je met knop “Voorbeeld” de debug modus in Tag Manager actief zet, wordt een andere Google Analytics property gebruikt.

Zet deze macro wel op al je Google Analytics tags, dus in de standaard en event tracking tags.

04 GTM Analytics tag met lookup table debug modus

Dit werkt als een tierelier!!

Verder kun je de macro lookup table natuurlijk ook voor andere macro´s gebruiken. Dit zorgt voor enorm veel mogelijkheden.

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>