Magento 404-pagina, pagina niet gevonden

Wat is belangrijk wanneer een bezoeker een 404-pagina foutmelding ziet? Of terecht komt op een pagina met de melding pagina niet gevonden?

De bezoeker van de website moet zo snel mogelijk kunnen navigeren naar de pagina met inhoud die hij zoekt. Maar standaard is dat niet voor je Magento webwinkel goed ingesteld.

De standaard 404-pagina in magento

Dit is de standaard 404 pagina. Wanneer je geen eigen 404 pagina maakt wordt deze getoond. De pagina bevat Engelse tekst, plaatjes die niets met je webwinkel te maken hebben. Waarbij nog het storendst is dat een telefoonnummer dat getoond wordt dat niet van jou is. Vermoedelijk zal een bezoeker die hier terecht komt er van uit gaan dat hij op de verkeerde website is, en zijn webbrowser venster sluiten. Bij een potentiële klant was is dat natuurlijk al helemaal niet de bedoeling.

Zo snel mogelijk de bezoeker brengen naar wat hij zoekt

Een 404-pagina niet gevonden melding wordt getoond wanneer het webadres verwijst naar een niet bestaande pagina.  De bezoeker heeft een doel om naar je website te gaan. Op een 404-pagina vind hij dus niet wat hij zoekt. Belangrijk is dat hij zo snel mogelijk wel kan navigeren naar de juiste pagina´s.

Hiervoor kun je de 404-pagina gaan inrichten. Mogelijkheden zijn:

  • Zorg dat je menu met alle opties op de 404 pagina staan
  • Naast het menu kun je een Top-lijst plaatsen. Bijvoorbeeld de meest gekochte artikelen. Of de meest gelezen artikelen.
  • Je kunt een zoekmachine die zoekt door je website plaatsen op de 404-pagina
  • Je kunt de van deze bezoeker de laatst bezochte artikelen plaatsen.

Plaats in ieder geval mogelijkheden die passen bij jouw website om de bezoeker zo snel mogelijk op het goede spoor te brengen.

Wanneer een pagina op een website niet gevonden wordt dan hangt daar technisch gezien een 404 code aan. De bezoeker komt dus niet op een bestaande pagina terecht. Standaard geeft de browser dan een 404-foutmelding pagina. Maar magento vangt dat af door een eigen pagina te tonen.

Eigen 404-pagina in Magento maken

Begin met het ontwerp en maken van de pagina in Magento. Dit doe je op dezelfde manier als dat je andere pagina´s maakt. Onder menu CMS, Pagina´s.  Je mag de pagina een eigen verzonnen naam geven. Maar iets herkenbaars als “Pagina niet gevonden” is wel handig.

Daarbij wordt standaard het menu getoond op de pagina.  Je kunt hier ook widgeds invoegen, zodat je de recent bekeken artikelen op deze pagina kunt tonen, laatst vergeleken producten, of nieuwe producten lijst en dergelijke. Ook kun je voor het één, twee of drie kolommen ontwerp in Magento kiezen.

Maak in de tekst duidelijk dat de bezoeker hier gekomen is omdat het adres niet juist is. En wat de bezoeker kan doen. B.v. gebruik het menu om naar de juiste pagina te gaan.

In magento instellen welke pagina de 404 pagina is

Je hebt nu de pagina gemaakt. Maar Magento moet nu nog weten welke pagina de 404-pagina is. Dit kan onder menu Systeem, Configuratie, Web, Standaard Pagina´s.

Signaleren van 404-pagina´s

Het is wel handig om te weten of bezoekers vaak op 404-pagina´s terecht komen. Dit zou kunnen betekenen dat er technisch wat mis is. Of dat je ergens op je website linkjes hebt staan die verwijzen naar artikelen of pagina´s die niet meer actief zijn of verwijderd zijn. Ook kan het zijn dat je advertenties hebt draaien, bijvoorbeeld in AdWords, die verwijzen naar een verwijderde pagina. Of dat op externe websites of op je facebook pagina links staan die naar gedeactiveerde pagina´s verwijzen. Op al dergelijke zaken kun je dan actie ondernemen.

Deze pagina´s kun je in verschillende statistiekprogramma´s zien. Je kunt ze ook in Google webmaster tools zien onder menu  crawler, crawlerfouten.

 

 

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - -

Boek voor starter Magento


Boek voor starter met Magento (Nederlands)
Kickstart Magento
Auteur Robbert Ravensbergen
Kostprijs (rondom) € 19,95

 

 

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - -

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>