Hoe Magento attribuut en attribuut sets gebruiken

Magento attribuutIn Magento heb je de mogelijkheid om eigenschap sjablonen voor productgroepen te maken. Dit maakt mogelijk om bij het invoeren van nieuwe producten, extra eigenschappen te gebruiken. Bijvoorbeeld de eigenschap Maat voor kleding. En hiermee de klant te laten kiezen voor Small, Medium of Large.

Je kunt ook eigenschappen met keuzevakken maken, die je in beheer gebruikt. Zodat je bij het aanmaken van een product het beheer makkelijker maakt. Alleen jouw keuze in beheer wordt zichtbaar bij het product. Dit zorgt voor een gestandaardiseerde weergave van producten op je website.

Een eigenschap kan ook een tekstveldje zijn. Waarbij je bij het aanmaken van het product tekst typt.

Met eigen attributen kun je de informatie overzichtelijk tonen op de website. Bijvoorbeeld Materiaal, Lengte en Kleur worden in dezelfde volgorde, op dezelfde plaats weergegeven.

Magento product met attributen

In het voorbeeld met Ring R011 wordt gewerkt met een attribuut set. De zelfgemaakte attributen staan onder Extra informatie. Wanneer je dat niet hebt zul je deze informatie bij de Detail omschrijving moeten beschrijven.

Wat is een Attribuut?

Een attribuut is een eigenschap. Eigenschappen van een product kunnen zijn kleur, grootte, materiaal enz. Maar ook prijs en leverancier zijn dergelijke eigenschappen.

Attribuut = Eigenschap

Elk product in Magento heeft standaard al attributen, als prijs, naam, omschrijving, gewicht en leverancier. Maar ook attributen als url_key en meta data, zichtbaarheid.

Je kunt in Magento zelf eigenschappen toevoegen voor een productgroep.

Wat is een Attribuut Set in Magento?

Een attribuut set is het ontwerp van eigenschappen van een bepaalde productgroep.

Een productgroep T- shirts zal bijvoorbeeld de eigenschap Maat hebben, met de mogelijkheden Small, Medium en Large.. Een productgroep schoenen zal ook een eigenschap Schoenmaat hebben.. Waarbij de klant kan kiezen uit 38, 40,42, 44 en 46.

Default Attribuut set = standaard eigenschappen

Magento heeft bij de start één attribuut set. De standaard attribuut set heet Default set. Hierin staan alle standaard attributen (eigenschappen) die een product heeft in Magento.

Standaard attributen zijn bijvoorbeeld prijs, naam, omschrijving, gewicht en leverancier enz.

Eigen Attribuutset voor een productgroep

Wanneer je voor een productgroep een set aanmaakt krijgt deze set altijd de standaard eigenschappen mee. Die eigenschappen heeft dus elk product zoals naam, prijs enz.

Daarnaast kun je zelfgemaakte attributen toevoegen aan een product set. Dan moet je natuurlijk wel eerst attributen maken.

Voor de product set T-shirts kun je een attribuut Maat maken. Met bijvoorbeeld een keuzelijst. Zodat klanten uit Small, Medium en Large kunnen kiezen.

Wanneer je een jaar latere ook broeken gaat verkopen dan kun je misschien dit attribuut ook toevoegen aan een product set die je maakt voor broeken.

Attribuut set is een sjabloon

Een attribuut set is een sjabloon. Een soort ontwerp dus. Wanneer je een nieuw product in Magento maakt kun je aangeven welke Attributenset je gebruikt.

Magento nieuw product toevoegen

Het nieuwe product krijgt daardoor naast de standaard Magento eigenschappen ook de door jou extra toegevoegde attributen mee.

Attribuut set bekijken

Wanneer je Magento attribuut set van een bepaalde productsoort bekijkt zie je, wel en niet toegewezen attributen.

Magento attribuut set - wel en niet toegewezen attributen

In feite zie je alle attributen die er zijn. In niet toegewezen staan degene die niet bij deze attribuutset horen. In het vak links staan dus de attributen die wel bij deze productgroep horen. Dat zijn dus de Standaard attributen plus eigen toegevoegde.

Wanneer je een attribuut maakt komt het terecht in de Niet toegewezen attributen lijst. Daarna heb je de mogelijkheid dit toe te kennen aan een attribuutset.

Attributen die een rood icoontje hebben zijn standaard in een Magento product (linker vak). De attributen met een rood icoontje kunnen niet verwijderd worden. In bovenstaande plaatje heeft ram-size geen rood icoontje, en zou wel verwijderd kunnen worden. Maar name en price kunnen niet verwijderd worden.

Werkwijze nieuw attribuut voor een product maken

Stel je krijgt een nieuwe productgroep. Daarvoor heb je een nieuwe product set nodig, met eigenschappen voor die productgroep.

  • Maak nieuwe attributen aan
  • Maak een nieuwe product set aan
  • Koppel de nieuwe attributen aan deze product set

Hierna kun je bij het toevoegen van een nieuw producten kiezen voor deze attribuutset.

Attribuut aanmaken

Je kunt bij een attribuutset eigen attributen toevoegen. Eigen attributen moet je zelf aanmaken.

  • Ga naar menu Catalogus, Attributen, beheer attributen.
  • Klik op Nieuw attribuut toevoegen.
  • Vul de gegevens en kies de eigenschappen van dit attribuut.

Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een dropdown invoertype, moet je ook de mogelijkheden voor die dropdown aangeven.

Dat kan onder beheer label / opties.

Magento nieuwe attribuut met dropdown mogelijkeid

Attribuut aan attribuut set koppelen

  • Ga naar menu Catalogus, Attributen, beheer attribuutsets
  • Klik op de set waar je het attribuut wilt toevoegen
  • Sleep het nieuwe attribuut vanuit Niet toegewezen, naar de attributen van de attribuuttset. Bijvoorbeeld onder General.
  • Sla de gewijzigde attribuutset op.

Dit kan allemaal wat complex lijken. Maar het maakt Magento wel heel flexibel en gestructureerd.

In een ander artikel kun je lezen hoe je een product met keuze opties kunt maken.

Reacties op dit artikel zijn welkom. En de schrijfster wordt ook blij van een like.

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - -

Boek voor starter Magento


Boek voor starter met Magento (Nederlands)
Kickstart Magento
Auteur Robbert Ravensbergen
Kostprijs (rondom) € 19,95

 

 

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - -

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>