Nooit ongevraagd een plaatje deeplinken van een ander

nooit plaatjes dieplinken Tot mijn verbazing zag ik dat een “professionele” website een plaatje deeplinkt van mijn website. En dat een marketing bedrijf dat doet?? Deeplinken kun je beter NIET of niet ongevraagd doen. En zeker niet op een professionele website. Ik kon het niet laten hierop te anticiperen. En heb hun facebook like button laten verdwijnen Hierover later meer.

Waarom moet je niet deeplinken

Deeplinken kan slechte en onverwacht effect hebben op je website. Redenen om niet te deeplinken

 • Anderen kunnen daarmee op je website publiceren
 • Copyright rechten op foto´s en plaatjes
 • Je gebuikt de bandreedte van een ander.

Copyright

Je maakt bij deeplinken direct duidelijk wie de dief is.
Plaatjes zijn vaak beschermd door copyright recht. Dus zonder toestemming helemaal niet doen. Nu is recht niet mijn expertise. Dus daar ga ik niet verder op in.

Bandbreedte

Bandbreedtegebruik zal bij een enkel plaatje niet zo´n probleem zijn. Wanneer deeplinken extreem wordt kan het wel problemen geven. Dat kan je eigen site vertragen. Misschien moet je zelfs een duurder hostingsabonnement nemen. Wanneer je over de limiet van je abonnement gaat.

Wraak nemen met een choquerend plaatje

De meest bekende soort van wraakneming op deeplinkers is het plaatje vervangen door een ander plaatje.
Stel de URL van het plaatje is www.webperspectief/mijn-plaatje.jpg. Dan kan ik een ander plaatje daar neerzetten met dezelfde bestandsnaam plaatje.jpg. Vanaf dat moment wordt het andere plaatje zichtbaar op de website van de dief.

Zo kun je choquerende plaatjes zetten op de website van een ander. Ook zijn er website eigenaren die een plaatje verving met de tekst “dit plaatje is gestolen”. Dat wil je ook niet op je website zien. Wat vaker gebeurt is dat iemand zijn plaatjes verwijdert. Op de site met de deeplinks komt dan een lelijke lege plek, of in tekst de URL naar het deelplink plaatje op de andere website.

Een vakgenoot deeplinkt mijn plaatje???

Ik kwam er achter dat mijn paarse facebook like plaatje gedeeplinkt werd. Maar tot mijn stomme verbazing naar de hoofdpagina van een marketing – communicatie bedrijf. Pardon? ik vind dat niet een groot  drama. Maar vraag me af wat je dan als bedrijf uitstraalt. En wat je adviseert over websites. En hoop niet dat anderen dat gaan doen.

De deeplink staat op de decommunicatie punt nl uit Almere. En er boven schrijven ze dat ze adviseren in het produceren van websites. Hieronder een stukje van hun site met het gedeeplinkte plaatje.

gedieplinkte plaatje op de site

Wat heb ik gedaan?

 1. Mijn paarse facebook like plaatje een andere naam gegeven. En op mijn site het plaatje met een nieuwe naam gezet.
 2. Daarna mijn oude plaatje verwijderd. Dit zorgde er voor dat bij decommunicatie de URL naar mijn plaatje in tekst op hun voorpagina zichtbaar werd.
 3. Ik heb een heel klein wit plaatje gemaakt. Van een paar pixels groot. En heb dat geupload. Dit zorgt er voor dat het plaatje op een witte achtergrond onzichtbaar wordt. Dus nu zie je er niets van op hun website. En kost het nauwelijks bandbreedte. Bij decommunictie is momenteel zijn facebook knop niet meer zichtbaar.

Dit is het nu het witte plaatje :
http://www.webperspectief.nl/wp-content/uploads/2012/10/facebook-duim-op-k.gif

Op dit moment kun je het nog zien wanneer je in de broncode van hun website kijkt. Kies in je webbrowsermenu voor paginabron.

deeplink vanaf mijn website

Wat is deeplinken (of hotlinken)

Voor wie het niet weet nog even uitgelegd hier. Een plaatje of foto staat meestal waar ook je website staat. Je uploadt een plaatje vanaf je computer daar naartoe. En vanaf je eigen domein wordt het plaatje zichtbaar.

Plaatjes hebben ook een URL, net zoals een website pagina. Je kunt ook plaatjes van andere sites op jouw website plaatsen. Door de URL van het plaatje te gebruiken. Iedere keer als jouw website pagina bekeken wordt, haalt die het plaatje van het andere domein. De bezoeker merkt niets en gewoon de foto of het plaatje.

(Verder heb je een Nederlandse versie dieplinken maar ook vaak wordt het woord deeplinken gebruikt)

Deeplinken toegestaan

Er zijn wel sites die deeplinken toestaan. Of zelfs propageren. Meestal wordt er dan gebruik gemaakt van promotie voor hun website. Een bekend voorbeeld van externe informatie plaatsen op je eigen website betreft youtube filmpjes. Maar ook daarbij loop je ook het risico dat een video verdwijnt, prive gezet wordt of verandert. Maar wanneer promotie het doel is, dan is de maker blij wanneer je door plaatsing meewerkt aan die promotie.

Verder bedank ik decommunicatie er voor dat ze me weer stof hebben gegeven om een artikel over te schrijven.

- – - – - – - – -
Wat is jouw mening?

4 reacties

 1. Cas

  Hallo Ellen,

  Je hebt gelijk. Deeplinken is not done. Het is een fenomeen dat bijna niet meer voorkomt. Het is jaren geleden dat ik het heb gehoord. Toen serverruimte en bandbreedte nog relatief duur waren, kwam het een stuk vaker voor. Ik twijfel echter dat het in jouw geval om pure opzet gaat. Misschien dat een stagiaire per ongeluk de afbeelding heeft gedeeplinkt. Het gaat om een kleine afbeelding dus het kost weinig serverruimte. Rechten van de afbeelding liggen bij facebook. Het kost je wel bandbreedte, en afhankelijk van het aantal pageviews kan dat oplopen. Ik lees niet in je verhaal of je eerst contact hebt opgenomen met die partij. Dat zou ik namelijk wel eerst doen. Verder ben ik het helemaal met je artikel eens. Keep up the good work.

  Cas

 2. Ellen

  Bedankt voor je reactie Cas. Je hebt helemaal gelijk. Ik vind het ook niet een groot probleem. En eigenlijk ontstond dit stuk voornamelijk door mijn verbazing. Namelijk dat een Marketing bedrijf dat adviseert over het opzetten van websites, dit doet. Ik realiseer me wel dat het ophalen van een klein plaatje weinig bandbreedte kost. Als ik dat een probleem had gevonden, dan had ik het plaatje weggehaald.

  Door mijn constatering ging ik er over nadenken. Dit zouden wel meer mensen (Stagiaires?) kunnen doen. Vooral als je weinig van websites weet.

  Ik heb geen reden om contact op te nemen. Want wanneer ik het niet wil kan ik gewoon het plaatje weghalen van mijn domein. Probleem opgelost.

 3. nesem

  Haha geniaal stuk en ondernomen actie :-) . Neem het ze echter niet kwalijk. Er zijn zoveel adviseurs binnen de nieuwe media dat je niet meer weet wie een goed advies geeft en wie niet. Voor de twijfelaars is dit een goed artikel!

 4. Mark

  Wat je echter niet beschrijft is het feit dat het een gratis (natuurlijke) backlink is. Deze backlink zorgt als het goed is voor een mooi divers linkprofiel.

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>