Schrijftips zakelijke tekst, belangrijker bij webteksten

Stop met die woorden De meeste tips zorgen dat tekst korter en krachtiger wordt. Dat is nog belangrijker bij websites en nieuwsbrieven. Bezoekers  lezen “scannend”. Bekijken tekst snel zonder goed te lezen en beoordelen of de inhoud van belang is. Alleen korte krachtige informatie bereikt de lezer goed. Deze schrijftips gelden voor alle teksten. Ook voor (zakelijke) brieven. Die hoeven niet hoogdravend te zijn door allerlei onnodige woorden toe te voegen.

Woorden herhalen, niet doen

Vaak herhalen van dezelfde woorden moet je voorkomen. Ook één keer herhalen kan verzwakkend werken. Het voorbeeld hieronder is overtrokken. Maar een enkele herhaling kan hetzelfde effect hebben.

Voorbeeld:
Iedereen wil graag gezellige weekendjes uit..Dat komt uit. Want wij verzorgen gezellige weekendjes uit. We hebben gezellige uit weekendjes naar Limburg en Zeeland.

In het voorbeeld wordt een woordgroep herhaald. Gezellige weekendjes uit. Door het herhalen van het woord uit, maakt de zin “Dat komt uit” ook al een vreemde indruk.

Het leest prettiger wanneer je het afwisselend enkelvoud en meervoud gebruikt. Afwisselen met woorden als mooi en leuk maken het lezen iets minder irritant. Maar geven weinig informatie. Beter is om aan te geven waarom het gezellige weekendjes zijn.

Tip: gebruik synoniemen. Goede tekstverwerkers hebben de optie synoniemen te zoeken.

Stopwoorden

Gebruik je vaak stopwoorden? Pas dan op. Ze verzwakken de boodschap en zijn niet nodig. Bekend zijn :

 • Ik zal maar zeggen
 • Als het ware
 • Weet je
 • Zeg maar
 • eigenlijk
 • het is een soort van
 • nou
 • dus

Voorbeeld:
Op zich kan een kind het apparaat in elkaar zetten.

Op zich, zeg maar is de volgende video eigenlijk leuke informatie over stopwoorden gebruik dus.

Editie NL over stopwoorden

Afzwakkende woorden

Woorden als wellicht en misschien

Wij kunnen u misschien een goed aanbod doen.
Sterker is : Wij kunnen u een goed aanbod doen.

Pas op met het woord “ook”

Kijk of een zin sterker wordt zonder het woord ook. Wanneer je “ook” vaak gebruikt is dit vermoedelijk te vaak. Schrap het waar het weg kan.

Voorbeeld:
Het is ook goed om minder zout in het recept te gebruiken. En het is ook goed om minder lang de groenten te koken. Zorg ook dat de aardappelen goed in kleine blokjes gesneden zijn. Dan smaakt de maaltijd ook goed. Dat is ook gezonder.

Maak zinnen kleiner

Bekijk het gebruik van vervoegingen van werkwoorden of woorden als:

 • hebben
 • zullen
 • kunnen
 • hopen

Door formulering zonder dit werkwoord worden zinnen soms krachtiger. Tijdens het schrijven van dit stuk doe ik dat ook.

Voorbeeld
Heb je stopwoorden die je vaak gebruikt?
Wordt:
Gebruik je vaak stopwoorden?

Andere voorbeelden:
Wij kunnen alleen deze week dit artikel u goedkoper aanbieden.
Wordt:
Alleen deze week is dit artikel goedkoper

De tekst kan krachtiger worden geschreven door …
Wordt:
De tekst wordt krachtiger geschreven door …

Voor meer informatie kun je contact opnemen met
wijzigen in:
Neem voor meer informatie contact op met

Breek zinnen af

Lange zinnen maakt het lezen moeilijker. Kun je waar een komma staat de zin opbreken in twee zinnen? Kan het woordje “en” verwijderd worden? Kun je van die ene zin meer zinnen maken?

Voorbeeld:
Lange zinnen maken lezen moeilijker en daarom kun je beter de zinnen kort maken door komma´s en het woordje “en” te verwijderen en er twee zinnen van te maken.

Pas op met overdrijven

Legendarisch, geweldig, fantastisch, onweerstaanbaar, geprezen, visionair, uitstekende, toonaangevende, gevierd, bekroond, buitengewoon, briljant, beroemd, bekend, opmerkelijk, prestigieuze, world-class, gerespecteerd, opmerkelijke, virtuoos

Gebruik deze woorden op het juiste moment. Overdaad schaadt. Want dat maakt een bewering ongeloofwaardig. Gebruik overdrijvingen nooit wanneer het aantoonbaar is dat het niet klopt.

Schrijf wat je bent of aanbiedt

Gebruik geen ontkennende woorden zoals niet en geen.

Ik verkoop geen producten van slechte kwaliteit.
Maar:
Ik verkoop producten van goede kwaliteit

Is het geen goed idee om alvast de volgende reservering te maken?
Maar:
Alvast nu reserveren is een goed idee.

Vermijd vakjargon

Vermijd vakjargon. Ga er niet van uit dat een bezoeker weet wat dergelijke woorden betekenen. Indien nodig, verklaar vaktermen.

Informatieve koppen

Maak de koppen boven tekst informatief. De lezer zal sneller de tekst interessant vinden. Daarnaast is dit positief voor SEO.

Snelheid neemt toe met ervaring

Op het moment dat ik deze tekst schreef heb ik zinnen korter gemaakt of herschreven. Door de tijd heen ben ik bedrevener geworden. Ik zie sneller wat veranderd moet worden en hoe. Deze ervaring hebben de meeste schrijvers. Tijd investeren in dit soort verbeteringen werkt dus op twee vlakken. Je schrijft krachtigere teksten en doet ervaring op.

Boek over het schrijven van webteksten

Schrijven voor het beeldscherm
Behandelt schrijven voor sites, blog, wiki en sociale media als twitter en facebook. En speciale informatie schrijven zoals voorlichting, e-mail, personeelsadvertenties, helpteksten.

Één reactie

 1. Marjan

  Bedankt voor de info.
  Vooral die zinnen kleiner houden is zeker goed om bij stil te staan.

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>