Semalt spam verwijzingen en nep bezoekers, weg er mee!!

semalt-spam-spiderZie je in Google Analytics ook allemaal bezoeken vanaf Semalt links? Is Semalt gevaarlijk of niet?

Semalt.com is een spider. En het is volledig onduidelijk wat die doet. Hij vervuilt over de wereld talloze webstatistieken met een overdaad aan bezoeken. Statistieken kloppen niet meer zoals aantal bezoekers, bouncerate, verkoop percentages enz. Extra werk voor website eigenaren om die rommel uit de rapportages te halen.

Wat is Semalt? Dat blijft onduidelijk

semalt facebook reacties

Wat is Semalt. Dat is niet duidelijk. Wanneer je naar hun homepage gaat krijg je alleen een scherm waar je je kunt registreren. Verder is er helemaal geen informatie.

Zij beweren zelf op hun site een statische analyse service te leveren. Waarmee je jouw website met die van concurrenten zou kunnen vergelijken. En zijn blijkbaar in de Oekraïne gevestigd. Maar door agressie waarmee ze proberen je te laten aanmelden maken ze zichzelf verdacht.

Vriendelijk onzin op facebook en andere sociale media

Op dit moment (30 april) is er een forse discussie gaande op facebook met al 128 reacties, (Waarbij blijkbaar ook reacties verwijderd worden, de teller gaat heen en weer). Het gaat over dat Semalt niet stopt met spammen van de webstatistieken. En dat afmelden onmogelijk is. Terwijl een medewerker blijft beweren dat afmelden wel kan.

semalt-facebook

Een vriendelijke medewerker verwijst al ongeveer 8 dagen iedereen naar een pagina op hun website. Hier zou je website afmelden voor de Semalt spider mogelijk zijn. Niet dus. Tenminste ik verwacht dan een invulformulier waar je gewoon je URL in kunt vullen.

Maar je wordt naar een registratie pagina gestuurd. Je moet blijkbaar een account maken. Of in ieder geval je met je email adres ergens aanmelden. Dat ontkennen de Semalt medewerkers. Maar het is al 8 dagen dezelfde account registratie pagina. Ze proberen blijkbaar zo af te dwingen om aan te melden.

semalt-home-page

Verder vragen allerlei mensen op facebook om meer concrete informatie. Niemand krijgt antwoord op een concrete vraag.
Iedereen krijgt alleen maar vage antwoorden, of dezelfde loze verwijzing naar de website. En de opmerking dat Semalt geen kwaad kan (vandaar al die mensen die klachten hebben?)

Ik heb even op twitter gekeken en daar blijken dezelfde soort discussies plaats te vinden.

(Een paar weken na het schrijven van dit artikel heb ik her en der reacties gezien van mensen die hun website afgemeld hebben op de door Semalt aanbevolen methode. Maar zij blijven gespamd worden door Semalt.)

Met filters Semalt uit de Analytics statistieken halen

Met Volwassen analytics programmatuur moet het mogelijk zijn Semalt vooraf uit de gegevens te verwijderen. In Google Analytics kan dit met View-filters onder Beheer. Kies Aangepast filter en Uitsluiten.

semalt Google Analytics Semalt filter

Een filter werkt vanaf het moment dat je deze maakt. Dus de verwijzingen die nu al in je Analytics gegevens staan worden niet verwijderd. Dit verwijdert dus alleen gegevens in Google Anlytics.  Bezoeken van deze bot naar je website worden hiermee niet gestopt.

Semalt blokkeren voor website bezoek

Nette spiders zoals die van Google en Bing geef je aanwijzingen met opdrachten in een bestand robot.txt. Je geeft aan welke pagina´s wel of niet bezocht moeten worden. Een soort wegwijzer dus. Semalt trekt zich niets aan van de opdrachten in robot.txt. Op IP adres blokkeren is ondoenlijk omdat het hier een botnet betreft en de spider via een heel groot aantal wisselende IP-adressen opereert.

Semalt van je website weg houden.

Daniel White, een webdeveloper schrijft op facebook in een reactie, dat je op onderstaande wijze je .httacces file kunt aanpassen om semalt verkeer tegen te houden.:

RewriteEngine on

RewriteCond %{HTTP_REFERER} semalt\.com [NC]

RewriteRule .* – [F]

Stuur de rommel terug naar Semalt

Verder geeft Daniel White een ander alternatief :

You can also redirect their bad traffic back to them, if enough people do it maybe they’ll stop.
RewriteEngine on
# block visitors referred from semalt.com
RewriteCond %{HTTP_REFERER} semalt\.com [NC]
RewriteRule (.*) http://www.semalt.com [R=403,L]

Blijkbaar stuur je hiermee de spider terug naar hun eigen website. En wanneer veel mensen dat doen, krijgen ze hun eigen probleem terug.

Link naar bovenstaande code om Semalt te blokkeren in een tekstbestand

Bovenstaande code in de .httacces laat mijn website crashen. Maar ik lees dat het bij anderen werkt. Maak altijd eerst een backup van het originele bestand. Ook een kleine typefout zorgt er namelijk voor dat je hele website niet meer werkt. Zorg er voor dat bij een fout je het originele bestand via ftp terug te zetten.

Wanneer iemand voor mij een oplossing tegen dat crashen weet reageer dan svp.

Toevoeging 29 augustus
Voor veel websites blijkt deze code in eerste instantie genoeg. Maar anderen merkten na een tijdje dat semalt ook subdomeinen is gaan gebruiken als semalt.semalt.com en genummerde subdomeinen zoals 45.semalt.com of 31.semalt.com.  Dan is bovenstaande code niet meer voldoende. Daarnaast blijken er ook andere domeinen mee te doen met de semalt linkspam. In het artikel Semalt infecteert computers met malware staat een link htaccess code om deze domeinen ook af te vangen.

Is Semalt Gevaarlijk of niet?

Of Semalt wel of niet gevaarlijk is kan ik geen uitspraak over doen. Het is in ieder geval ontzettend raar dat men blijf aandringen om je aan te melden, voordat je website verwijderd wordt. Ik heb in ieder geval totaal geen trek om dat te doen. Of mijn gegevens op andere wijze naar Semalt toe te sturen.

Semalt heeft Anti-marketing

Als het al een serieus programma is hebben ze gekozen voor  een stevige Anti-marketing campagne. Je kunt er in ieder geval van leren hoe je juist niet je marketing moet doen. Hieronder de fouten die ze maken.

 • Mensen ongevraagd spammen (met verwijzingspam)
 • Geen simpele oplossing om je af te melden. Totaal geen instructie of informatie.
 • De afmeldprocedure vraagt om persoonlijke gegevens. Je moet dus persoonlijke gegevens invullen voor iets waar je nooit om gevraagd hebt.
 • Bij klachten op de Sociale Media krijg je geen heldere antwoorden. En steeds dezelfde verwijzing die onzin is.
 • Ook geen informatie over hoe je Semalt technisch uit kunt sluiten op je eigen website. Alleen vage antwoorden.

Verder nog meer info gevonden over Semalt waar je  niet vrolijk van wordt :
null
WordPress finally flags semalt
null
null

Ook Jessica Rose wordt niet echt wijzer null

Heb je wat aan deze pagina? Plaats dan alsjeblieft een link naar deze website of like deze pagina. Zo kunnen anderen het ook vinden. En kan ik deze website blijven bijhouden. Dank je wel alvast!

29 augustus vervolg
Een aantal mensen heeft de werking van Semalt verder uitgezocht.
Lees meer hierover in het artikel
Semalt infecteert computers met malware

6 reacties

 1. Olaf

  Ik had er last van op http://www.allesin1vergelijken.eu. Ik heb bovengenoemde code in mijn htaccess opgenomen en het werkt perfect. Als je mij even een mailtje stuurt plaats ik een link op mijn website en stuur ik je de htaccess die ik gebruik!

 2. Felis Catus

  Bedankt voor de info! Maar ik weet nog steeds niet of die Semalt bezoekjes nu kwaad kunnen. Irritant is het zeker.

 3. jschoonh

  uiteraard last van semalt.com en daarom in .htaccess de regeltjes gezet om ze te blokkeren. Nu even afwachten. “semalt infecteert computers” artikel als link op het forum van mijn provider geplaatst. Hoop echt dat heel veel mensen op de zelfde manier reageren om deze nieuwe plaag te bestrijden.
  Bedankt

 4. Marinka Parker

  Zelf gekozen voor de .htaccess optie. Helaas is Semalt niet de enige die zorgt voor verkeerde stats, er zijn nog veel meer van dit soort bots die je bounce omhoog gooien. Erg vervelend, maar goed te blokkeren.

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>