Een verhaal

verhaal vertellen werkt Ik ben docent biologie geweest op een middelbare school. Toen ik nog onervaren was, ben een keer volkomen in paniek geweest.

Op die dag liep ik helemaal vast tijdens het lesgeven. Ik vroeg om ideeën aan de klas. Een groot aantal goede ideeën van de leerlingen zorgden er voor dat ik de lijn in mijn les kwijt raakte. Ik wilde de leerlingen graag een proef laten doen. Gewoon een bevel geven: deze proef ga je nu doen!! Dat werkt niet. Roept verzet op. Niemand snapt de zin daarvan. En zou een vreemde overgang geweest zijn.

Ik was in paniek. Ik stond voor de klas en leunde met mijn arm op een balie. En dacht na over een oplossing. Dit was ongebruikelijk. De klas was doodstil geworden en keek naar mij. Toen kwam ik op een idee. Ik begon een verhaal te vertellen.

Ik vertelde hoe ik gisteren thuis zat deze les voor te bereiden. Wat ik dacht dat belangrijk voor hen was. Hoe ik er op had zitten zwoegen om het leuk te maken. Welke ideeën ik afgekeurd had. Hoe ik op het idee was gekomen een leuke proef te gaan doen. Hoe ik er over nagedacht had samen met hen daarover ideeën uit te werken. Alleen bleken de ideeën van de leerlingen te goed. Het zou nooit zou lukken om hun ideeën in een proef op te zetten. Dus zouden we het simpel moeten maken. Hoe zouden we dat kunnen doen?

De leerlingen hadden volkomen stil en ademloos naar mijn verhaal geluisterd. En verzonnen al snel een simpele proef waarmee ze enthousiast aan het werk gingen. En dat was nog niet alles. Want na dit verhaal kon ik niet meer stuk. En gedurende een half jaar dat ik nog les gaf bleek telkens weer dat de leerlingen een groot vertrouwen in me hadden.

Wat is de kracht van een verhaal? Het geeft plezier

  • Het trekt de aandacht veel beter dan droge informatie
  • Het zorgt dat luisteraars vanaf de start geboeid worden
  • Het houdt de aandacht van luisteraars beter vast
  • Mensen kunnen verhalen beter onthouden dan losse feiten
  • Het kan heel motiverend werken (voor luisteraar en schrijver)
  • Het schept vaak vertrouwen
  • Verbanden kunnen vaak makkelijker (beeldend) gelegd in onthouden worden

Een verhaal op je website is leuk

Het is leuk om op je website een verhaal te vertellen. Ook op een site spreekt een verhaal meer aan dan droge informatie. Zorg wel dat specificaties, instructies of gegevens makkelijk en overzichtelijk te vinden zijn. Want sommige bezoekers weten al wat ze willen.  Irriteer bezoekers niet door ze te laten zoeken naar feiten en gegevens in een verhaal.

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>