Waarom Google Analytics installeren?

Waarom Google Analytics Sommige mensen die Google Analytics installeren kunnen teleurgesteld zijn. Dat is de schrijfster van dit stuk zelf ook geweest.

Toch ben in nu wel enthousiast. Het ligt er namelijk aan wat je wilt meten. En dan blijkt er in Google Analytics veel mogelijk te zijn. In kleine stappen wijzer worden met Google Analytics en het naar je hand zetten kan zinvol en boeiend zijn. Google Analytics is blijkbaar toch niet voor niets het meeste gebruike analytics programma ter wereld

Ik had hobby websites. Dan is het leuk te weten of en hoeveel bezoekers je krijgt. En met welke zoekwoorden met Google of via welke linkjes bezoekers naar mijn websites komen. Na het installeren van Google Analytics was ik teleurgesteld. Ik vond het ingewikkeld, en een doolhof waarin je nauwelijks snel iets kan vinden. Waarom dan toch Google Analytics? Doordat ik commerciële websites ging beheren werd het voor mij noodzakelijk goede kennis van Google Analytics te krijgen.

Welke statistieken programma kies je?

Begin je pas met een hobby website dan kan het gewoon leuk zijn die statistieken te zien. Ben je commercieel bezig dan zijn ze een noodzaak. Want webstatistieken kun je gebruiken om je website te verbeteren. Haken bezoekers af op een bepaalde pagina? Wordt een pagina niet gevonden in zoekmachines? Verbeter die pagina´s.

Veel providers hebben statistiek programmatuur. Daarin kun je meest vrij makkelijk informatie vinden. Ook kun je een andere metertje achter je website hangen. Er zijn er veel die gratis zijn. Statcounter is bijvoorbeeld een informatieve. Het is gewoon handig vanaf de start te kunnen meten en programmatuur te hebben die je begrijpt en waar je snel kunt werken.

Vermoed je, dat je in de toekomst meer wensen krijgt. Dan kan is het zeker aan te raden ook Google Analytics te installeren. Misschien doe je er niet direct wat mee. Als in de toekomst je wensen uit zullen breiden, dan heb je al meetgegevens waarmee je aan de gang kunt.

Voordelen Google Analytics

Het aantal mogelijkheden om Google Analytics op maat te maken en naar eigen wensen in te richten is erg groot. Hier kun je gebruik van maken. Maar dat hoeft niet wanneer je een website als hobby hebt. Je kunt starten met de standaard rapporten en instellingen. Stel alleen de dingen in die op een bepaald moment het meest belangrijk zijn. Zelfs dan kun je makkelijk de weg kwijt raken tussen de verschillende rapportages. Door je er wat meer in te verdiepen kun je leren zien welke belangrijk voor jou zijn. Door de tijd heen leer je dan meer wat er mogelijk is, of wat handig is voor jouw website.

Heb je een commerciële website, en ben je voor je inkomen er van afhankelijk dan is het belangrijker om meer gerichtere metingen in te stellen. Het kan dan ook zinvol zijn een cursus te volgen of samen met een expert Google Analytics in te richten.

Een paar van de voordelen van Google Analytics

 • Veel soorten meetgegevens en rapportages. De voor jou belangrijke staan daar ook tussen. Rapportages zijn op maat te maken.
 • Je kunt inrichten dat bepaalde handelingen op je website worden gemeten. B.v. hoe vaak een video wordt bekeken.
 • Erg veel verschillende filter en segmentatie mogelijkheden
 • Je kunt doelen instellen en die doelen meten. En ook geldwaarden hangen aan een doel. Een doel zou kunnen zijn een inschrijving op een nieuwsbrief. Er zijn verschillende soorten doelen die je kunt meten.
 • Je kunt meerdere profielen maken, waarin een beperkt aantal gegevens zichtbaar worden.  Je kunt andere gebruikers toegang geven tot een bepaald profiel. Die gebruiker ziet dus alleen die gegevens. En ziet geen gegevens die je niet wilt laten zien.
 • Je kunt zelf allerlei queries instellen op allerlei functies binnen Google Analytics
 • Heb je een zoekmachine op je website, dan kan Google Analytics informatie hierover meten. Zoals hoeveel bezoekers die zoekmachine gebruiken, en welke zoekwoorden ze gebruiken.
 • In een commerciële website kun je verkopen en transacties met hun opbrengsten meten. Ook erg veel andere informatie over hoe bezoekers tot aankopen komen is terug te vinden onder verschillende opties.
 • Metingen van Sociale Media acties
 • Je kunt A/B testen instellen. Hiermee meet je verschillende alternatieven op je website, en kijkt welke het beste werkt. Bijvoorbeeld 2 verschillende productpagina´s op je website, welke verkoopt beter.

Koppelingen van Google Analytics

Google Analytics kan geïntegreerd worden met andere Google faciliteiten. Zo kun je het integreren met :

 • Webmaster tools
 • Google Adwords
 • Google Adsense

Aanmelden voor een Google Analytics account

Een Google Analytics account aanmaken kan via google.nl/analytics

Je kunt ook een Google Analytics account maken door je aan te melden via een al bestaand Google Account.

- – - – - – - – - – - – - – -

Een reactie of een like voor dit artikel vindt de schrijfster leuk.

 

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>