Waarom Lubach geen gelijk heeft en we op facebook moeten blijven

We kunnen niet meer in een hutje op de hei gaan leven

In ‘Zondag met Lubach van 8 april 2018’ roept Lubach mensen op om massaal Facebook te verlaten. Wat Lubach lijkt te vergeten is dat we niet meer zomaar terug kunnen. We kunnen niet zomaar stoppen met het gebruik van alle elektronische communicatie. Daarom is zijn oproep niet zo zinvol. Facebook is namelijk ook een effectief instrument dat tegen de gevestigde macht gebruikt kan worden.

Kritische denkers kunnen zich online verenigen

Het is historisch gezien nog nooit voorgekomen dat kritische denkers zich online kunnen verenigen en middels een systeem van volgers, miljoenen mensen kunnen bereiken.  Het effect van sociale media loopt uit de hand, is te voor de gevestigde orde oncontroleerbaar geworden. Naast Twitter is er geen ander platform dat zoveel mensen vanuit verschillende werelddelen en achtergronden verbindt. Dit betreft niet alleen  informatieverspreiding, maar ook de online discussies en privé gesprekken tussen personen.

Facebook als tool voor alternatieve meningen

Lubach heeft gelijk dat we niet naïef moeten zijn over hoe de (internet) wereld werkt. Maar je kunt Facebook ook als tool gebruiken om juist alternatieve meningen te blijven verspreiden. Facebook en Twitter zijn een bedreiging gaan vormen voor de consensus en dat is op zichzelf geen slechte ontwikkeling. Het is dus revolutionairder om juist op Facebook en Twitter te blijven.

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>