Wat is NFC, wat kun je er mee? (smartpone / tablet)

NFC op de smartphone (tablet)

NFC is een draadloze en contactloze manier voor het uitwisselen van informatie is tussen twee apparaten op korte afstand. NFC staat voor Near-field communication. NFC heeft doorgaans een bereik van ongeveer 10 centimeter.

Steeds meer apparaten hebben een NFC-tag, En wordt het veel gebruikt in pasjes, ter vervanging van hotelkamersleutels en vervoersbewijzen. Ook beschikken bijna alle telefoons en tablets tegenwoordig over een NFC-taglezer.

Een voorbeeld is de UNICEF campagne die met NFC donatie stickers gedaan werd.

NFC op de smartphone

De meeste smartphones en tablets hebben een NFC-chip.  In smartphones wordt zo’n chip gebruikt om gegevens uit te wisselen met andere smartphones of een andere NFC-lezer, zoals een winkelkassa. Je hoeft geen app hoeft te downloaden om een NFC-tag uit te lezen. Het uitwisselen van foto’s en video’s gaat ook gemakkelijk via NFC op je telefoon.

Contactloos betalen met NFC

Contactloos betalen kun je met pinpas, maar ook met je smartphone.  Wie contactloos wil betalen via de smartphone moet een speciale app van de eigen bank installeren en activeren. Contactloos betalen doe je door de mobiele telefoon kort dichtbij de betaalautomaat te houden om te betalen. Bij kleine bedragen tot en met € 25,- is het meestal niet nodig om de digitale betaalpas op uw smartphone te ontgrendelen. Boven dit bedrag moet u wel altijd uw digitale betaalpas ontgrendelen, met uw vinger, uw face-ID of uw mobiele pincode.

Limiet € 50,- voor veiligheid, in coronatijd € 100,-

Voor de veiligheid kan er niet onbeperkt contactloos betaald worden zonder pincode. Als de aaneengesloten contactloze betalingen zonder pincode opgeteld de limiet van € 50,- bereiken, moet u alsnog uw pincode ingeven. In coronatijd is de grens tijdelijk opgetrokken tot € 100,-

Klantenkaarten via NFC laten scannen

Ook is het mogelijk om klantenkaarten via NFC te laten scannen. Dan heb je geen gedoe met een grote hoeveelheid kaartjes in je portemonnee. Je smartphone heb je altijd bij je.

Verschil NFC met of Bluetooth of WiFi

Het belangrijkste verschil is dat het een stuk veiliger is vanwege de korte afstand. Daarmee is informatie minder makkelijk te onderscheppen.

NFC verzend gegevens via radiogolven, en lijkt daardoor wat op WiFi of Bluetooth. Maar dankzij de beperkte afstand tussen de apparaten is het heel veilig. Dat komt doordat gegevens vanwege de korte afstand in de praktijk eigenlijk niet te onderscheppen zijn. NFC is sneller dan Bluetooth en verbruikt minder energie. Je hoeft geen wachtwoord in te voeren.

Je raakt met je smartphone een ander NFC-apparaat aan en kunt op die manier direct informatie uitwisselen. Bijvoorbeeld met andere smartphones.

 

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>