WordPress taalbestand aanpassen

Wordpress vertaalbestanden onder wp content Waarom is het aanpassen van een taalbestand soms nodig? Wanneer je WordPress heb geïnstalleerd en je bent tevreden met de werking en het uiterlijk van het gekozen thema . Maar je ergert aan een taalfoutje. Veel WordPress thema´s zijn oorspronkelijk ontworpen in een andere taal. Er staat tekst in standaard Items, zoals menu-items. Soms kunnen daar hinderlijke taalfouten in zitten. Of bevalt de vertaling niet. Dan kun je wijzigingen aanbrengen in taalbestanden.

Ik wist dat dit mogelijk was. Alleen hoe ik dit aan moest pakken heeft wat uitzoekwerk en Googelen gekost. Ik hoop dat anderen met deze beschrijving wat minder zoekwerk nodig hebben.

Het wijzigen van tekst in WordPress thema items

De vertaalbestanden hebben de extensie .po en .mo. In een .po bestand staat zowel de Engelse en de daarbij behorende vertaalde tekstdelen. Wijzigingen kun je doen in een .po bestand.

Na een wijziging in een .po bestand moet dit bestand omgezet worden in een geoptimaliseerd en door de computer leesbare binair bestand. Dat binaire bestand is de .mo file.

Programma dat vertaalbestanden kan lezen en compileren

Je hebt dus een programma nodig waarmee je .po bestanden kunt inlezen en wijzigen. En waarin je kunt zoeken op de tekstdelen die je wilt wijzigen. Dit programma moet ook het gewijzigde .po bestand om kunnen zetten in een binair .mo bestand.

Poedit vertaalprogramma

.Po taalbestanden wijzigen en compileren is makkelijk te doen met Poedit.

Poedit vertaalprogramma WordPress taalbelstanden

Poedit is een open source programma dat draait onder Windows, Mac OS X and UNIX/Linux. Het is makkelijk om mee te werken. En Wanneer je het .PO bestand opslaat wordt er automatisch ook een .MO bestand aangemaakt.. Standaard staat dit ingesteld, of is aan te passen in de instellingen.

Poedit-vertaalprogramma instellingen

Taalbestanden WordPress

Je kunt de taalbestanden van WordPress vinden onder /content/languages en /content/languages/themes. Download de bestanden die je wilt wijzigen. Voer de wijzigingen door. En upload de bestanden naar dezelfde plek als waar ze stonden. Maak een backup van zowel de .po als .mo bestanden voordat je wijzigingen doorvoert. Je kunt dan altijd de originele bestanden weer uploaden wanneer iets verkeerd gaat.

Je kunt dPoedit gratis downloaden op sourceforge.net

Één reactie

  1. Roeland

    Duidelijk, maar … in mijn geval is er een frase die voorkomt in de wordpress-vertaling (niet die van het thema). Wanneer ik de po- en mo-bestanden aanpas, worden die bij een volgende WordPress update weer overschreven. Hoe kan ik bewerken, dat wordpress ergens anders naar die vertalingen zoekt. (het gaat om de frase tag: %s die ik wil laten weergeven zonder het woord Tag: erin, dus als %s ).

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>